A komplementer fogalma
Fizikai értelemben akkor komplementer két színes fény, ha keveredésükből fehér fény jön létre. A komplementerek egymás ellentétesei, ugyanakkor követelik a másik létét. Egymás mellett a legnagyobb világító erejűek, összekeverve pedig szürkévé semlegesítik egymást, akárcsak a tűz és a víz.
Egy színnek mindig csak egy szín lehet a komplementere, ezek a színek a színkörben átlósan egymással szemben helyezkednek el. A tizenkét osztású színkörben a komplementer színpárok (másnéven ellentétes színek, vagy kiegészítő színpárok) a következők:
sárga-ibolya
sárgásnarancs-kékesibolya
narancs-kék
vörösesnarancs-kékeszöld
vörös-zöld
vörösesibolya-sárgászöld
Minden komplementer színpárban megtalálhatjuk a három alapszínt: a vöröset, a sárgát és a kéket. Például a sárga és az ibolya kontrasztjánál az ibolya színe kékből és vörösből tevődik össze.
 Miért fontos ismernie minden fodrásznak és Manic Panic rajongónak a kiegészítő színpárok fogalmát?
I.  Ha két ellentétes színt keverünk össze, semleges szürkés barnás árnyalat jön létre! Ezt ugye egyetlen extrém hajas sem szeretné?! (Legalábbis igen ritkán fordul elő, hogy barna keverésének eszköze Manic Panic színező legyen. 😀 )
II. A kiegészítő színpárokat hasznosíthatjuk a hangsúlyozás / élénkítés optikai elérése érdekében is: ellentétes színeket egymás mellé helyezve élénkíteni tudunk! Nézzük meg az alábbi példán: az első két egymásba rajzolt karika egymás komplementere, a lila és a sárga. Jól látható, hogy sokkal élénkebbnek tűnik itt a sárga, mint a másik két kör esetében.

 

 

 

 

 

Zárszó:

Amennyiben figyelmesen végigolvastad cikkeinket és sikerült megismerned (vagy felelevenítened) a színkeveréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, már-már készen is állsz arra, hogy színezőink segítségével kikeverd álmaid árnyalatát! Azonban néhány dolgot mindig tarts szem előtt:

  • High Voltage Classic és az Amplified termékcsaládok termékeit egymással nyugodtan keverheted (akár Classicot Amplifieddal is), de Professional színezőinket csak Professionallel vegyítsd!
  • Amennyiben a színkeverés mellett döntesz, szeretettel ajánljuk Pasztellizáló termékünket, a Manic Mixer-t, melynek segítségével bármely árnyalatot lágyíthatod.
  • A színkeverést mindig kis lépésekben történő lassú adagolással végezd, mert egyes színezők jobban pigmentáltak, ezért előfordulhat, hogy színkeveréskor dominánsabban viselkednek, mint számítasz rá!

 

 

 

Köszönet a muveszhaz.com -nak a sok hasznos információért!